PRAGUE ART WEEK 22 doporučuje: Co navštívit mimo náš program?

Všechny umělecké akce se do našeho programu nevešly. Přinášíme vám tři tipy, co neminout při umělecké procházce po Praze.

Anti Conflict Team

Galerie Ex Post, Příčná 1, Praha
9.9. – 15. 9. 2022
Doprovodný program: 15. 9. 14,00 – 16,00

Válka na Ukrajině trvá už půl roku. Našemu zraku se možná už trochu ztrácí, přesto však nijak nepolevuje a její hrůzy se nezmenšují. Veřejný zájem o konflikt na Ukrajině slábne úměrně s tím, jak přestává být „mediální novinkou“. V evropské společnosti se krom toho stále více projevují xenofobní tendence. Ex Post vyzvalo české, ukrajinské i rusky mluvící umělce ke spolupráci na projektu Anti Conflict Team. Ukrajinský fotograf Maksym Izotov portrétoval v minulých lepších časech své přátele. Mnoho z nich dnes následkem války žije na různých místech Evropy. Jak se změnil jejich život? Jak se k nim chovají v novém domově? Jak vidí svoji budoucnost? To zjišťuje společná videokonference autora a jeho dokumentovaných přátel.

Uprostřed prostoru galerie je vyskládán kruh z židlí. V kruhu jsou si všichni rovni. Přijďte s námi diskutovat a pozvěte k nám i ty, kteří mají na válku na Ukrajině, i na její dopady ve společnosti odlišné názory.

Vystavující: Maksym Izotov (Ukrajina), Elizaveta Marinova (Rusko), Luci Svobodová (Česko), Praho! (Česko)

 

Il Magnifico: Birds of Mind

Výstava autorské fotografie na betonových deskách
Butik La Femme Mimi, Štěpánská 53, Praha
16.9. – 31. 12. 2022

Výstava propojuje minulost, přítomnost a budoucnost tvorby Il Magnifica. Je jakýmsi pomyslným převaděčem z módního světa do světa umělecké tvorby. Výstava koncipována do butiku návrhářky La femme MiMi nám dává možnost přemýšlet nad teorií současné existence všech těchto tří časových přímek. A proto se zde v jeden okamžik budete moci střetnout s časovou osou umělce, jehož počátek tvorby a jeho formace vznikala po boku těch nejlepších českých módních návrhářů a světových značek, které neodmyslitelně patří k módním domům. V místě, kdy se umělec znovu spojil s návrhářem světových kvalit tentokrát s La femme MiMi, aby společně nechaly promluvit všechny tři časové přímky jejich existence v jeden okamžik.

Inspirací umělecké tvorby Il Magnifica jsou prožitky z jeho hlubokých meditacích, které svému publiku zprostředkovává svými obrazy. Vytváří unikátní formy fotografií na betonové stěně, kde pod jeho rukama netradičním procesem vzniká jedinečná fotografická freska (speciální technikou přenesená autorská fotografie na betonovou stěnu). Samozřejmostí takového díla je jeho nepřenosnost a věčné spojení s vybraným prostorem, jehož  hodnota tím nenávratně stoupá. Odlehčenou variantou děl Il Magnifica jsou, pro něj již charakteristické, fotografické fresky na přenosných objektech (forma obrazu).

 

ALPHONSE MUCHA e-MOTION

Jízdárna Pražského hradu, U Prašného mostu 3, Praha 1
Po-Čt 10:00-19:00 Pa-Ne 10:00-21:00
Do 28. 9. 2022

Unikátní multimediální zpracování obrazů a plakátů Alfonse Muchy v nadživotní velikosti, v pohybu a 3D prostoru. Více než 2.000 metrů čtverečních prostoru Jízdárny Pražského hradu ožije unikátní premiérovou výstavou 360° velkoplošných projekcí díla Alfonse Muchy a uvedení celosvětově prvního NFT díla tohoto secesního velikána. Návštěvníky zcela pohltí velkoplošné projekce vytvořené z rozhýbaných Muchových plakátů a vitráže z katedrály sv. Víta. Kromě toho se ocitnou uprostřed ateliéru secesního mistra, kde se ponoří do okamžiků, kdy své dílo tvořil. Silný emoční zážitek nabídne projekce Slovanské epopeje, kde návštěvníci stanou v samotném centru dění nejvýznamnějších milníků historie slovanských národů, obklopeni živými výjevy z monumentálních ohromujících pláten.

Budou mít také možnost zhlédnout uvedení prvních rozhýbaných obrazů Alfonse Muchy ve formě NFT – exkluzivní kolekce nabízené prostřednictvím aukcí. Kolekce obsahuje 20 animovaných obrázků. Majitel všech NFT z kolekce bude mít nárok na prémiové video Slovanské epopeje.