PAW TIP #2: Kintera, Vytiska, Tillmans a další v pražských galeriích

Přinášíme další 3 tipy na současné umění v pražských galeriích. Nechte se inspirovat a vyražte do Centra současného umění DOX, Kunsthalle Praha nebo Meetfactory, kde můžete vidět slavná umělecká jména.

Centrum současného umění DOX

Rituál prokletých srdcí

  1. 4. – 10. 9. 2023

Dosud největší projekt malíře Jana Vytisky je nyní k vidění v Centru současného umění DOX. Výstava 32 velkoformátových pláten představuje pro Vytisku typicky tematické zpracování mixu valašského folkloru a popkulturních odkazů. Tento námět však rozšiřuje. Objevuje se víc krajina, horské masivy či kvetoucí louky kontrastující se scénou, pro kterou vytvářejí rámec. Všemožné odkazy však Vytiska nepřestává mísit se svým vlastním romantickým gestem.

 

HOW CAN I HELP YOU?

  1. 3.- 20. 8. 2023

Tvorbu Krištofa Kintery netřeba představovat. Komplexní kinetické sochy však pro výstavu v DOXu vyměnil za tradičnější médium, a sice kresbu. I když i ta v podání Kintery působí netradičně. Trojrozměrná díla, která by většina označila za koláž či asambláž můžete až do srpna vidět v Centru současného umění.

 

Kunsthalle Praha

BOHEMIA: Příběh fenoménu, 1950-2000

  1. 3. – 16. 10. 2023

Zveme vás na bohémskou historickou cestu poválečnou Paříží a New Yorkem, přes swingující Londýn 60. let a nonkonformní umění Teheránu a Pekingu. Co je to bohéma? Tento fenomén právě zkoumá aktuální výstava v Kunsthalle Praha. Kurátorem je Russell Ferguson a na výstavě můžete vidět díla umělců a umělkyň jako jsou: Nan Goldin, Libuše Jarcovjáková, Wang Jin nebo Wolfgang Tillmans.

 

MeetFactory

Kingdom of Hex

  1. 3. – 14. 5. 2023

Kurátor výstavy Kingdom of Hex v MeetFactory Ján Gajdušek se s umělci zamýšlí nad ekologickou a ekonomickou krizí a postpravdivým světem, který je plný dezinformací, nejistot a konspiračních teorií. Téma výstavy souvisí s širším vývojem v rámci současné kulturní scény a soustředí se na aktuální podobu romantických tendencí ve výtvarném umění. Mezi vystavujícími můžete vidět díla např. od Nely Britaňákové, Mashy Kovtun nebo Matyáše Maláče či Šimona Sýkory.


Jakub Hošek: Clairvoyant

      3. 3. – 14. 5. 2023

První sólová výstava bývalého rezidenta MeetFactory Jakuba Hoška v Galerii Kostka je zamýšlena jako tematický ekvivalent k výstavě Kingdom of Hex. Představí výběr umělcových prací za posledních 10 let. Hošek do své tvorby zahrnuje abstrahované či textové vizuální obtisky fenoménů a znaků vycházejících z městských subkultur, jejichž neustále se měnící formální jazyk transformuje do své vlastní malířské identity