MAXIM: No Time Left

Autor:Sotheby’s Int. Realty

MAXIM, americko-český výtvarný umělec, žije a tvoří střídavě v Praze a v Los Angeles. Je znám svou tvorbou velkoformátových pláten, expresivních kreseb, mixováním médií a v poslední době se také zaměřuje na NFT instalace. Do konce října mají zájemci o umění jedinečnou možnost prohlédnout si MAXIMovu tvorbu v rámci výstavy Svět podle MAXIMa, a to v prostorách realitní kanceláře Czech Republic Sotheby’s International Realty. Na výstavě bude kromě pohlcujících velkoformátových děl k vidění autorův dokument No Time Left: The Impact of a Communist Upbringing, který reflektuje jeho vztah k Česku a rozdílnost obou kulturních prostředí.

Preview výstavy měli možnost navštívit držitelé PASS PAW22 12. 9. 2022

 

Lze říci, že MAXIM navazoval z počátku tvorby na odkaz Informelu – negeometrické abstraktní a akční malby, jehož hlavním představitelem byl španělský umělec Antoni Tàpies, který podobně jako MAXIM experimentoval s materiály, kdy do klasické olejové malby implementoval rozdrcený mramor, hlínu, beton či další materiály. V poslední fázi tvorby se však spíše transformuje blíže k Tachismu, tedy opět do malby nezatížené formou a nesvázané striktními pravidly. Využívá zdánlivě plastickou linku a principy kaligrafie, což má své kořeny v MAXIMově studiu typografie a kaligrafie na pražské Hellichovce. Jeho tvorba je instinktivní, klade důraz na autentickou subjektivní výpověď, vyznačuje se silným principem intuice, hravostí, využívá gestickou techniku a vykazuje známky automatismu.

MAXIM jako jeden ze svých prvotních pracovních postupů používal specifickou techniku, kterou dlouhodobě vyvíjel. Vytvářel speciální hmotu, kterou vléval na plátno. Vznikali tak díla na pomezí sochy a obrazu. Na výstavě v Sotheby’s Int. Realty naleznete výběr děl, který reflektuje obě MAXIMovy tvůrčí fáze, starší ryze informelovou i novější tachistickou.

Součástí výstavy je pak také dílo Unfinished Andy, originální fotografie ikony pop-artu Andyho Warhola, které vzniklo ve spolupráci s americkou fotografkou Karen Bystedt. Ta je známá svou sérií The Lost Warhols, jež je součástí stálých sbírek světových muzeí a galerií. Vytvořila snímky ikony pop-artu Andyho Warhola přímo v jeho slavné The Factory. MAXIM originální fotografii dotvořil do obrazu, který je možné zhlédnout v rámci výstavy.

MAXIMovy obrazy odráží jeho niterné pocity a volné plynutí vlastních myšlenek, vyjadřují jeho vnitřní soupeření o nalezení vyššího smyslu, hledání pravdy či význam času. Dalším jeho výrazným tématem je pak bezvýznamnost jednotlivce v grandiózním měřítku vesmíru.

MgA. Karolína Dědková, vedoucí uměleckého výstavního programu v Czech Republic Sotheby’s Int. Realty: „Těší nás, že můžeme v Sotheby’s Int. Realty pravidelně hostit kvalitní autory ze světa současného českého umění. V rámci přípravy uměleckého programu v Sotheby’s Int. Realty cílíme na současné umění z komplexního hlediska. Prezentujeme české žijící autory, kteří jsou silnými uměleckými osobnostmi, jsou originální a mají co říct, nehledě na obor, ve kterém tvoří: ať už je to malba, sochařství, fotografie, design či architektura. Dlouhodobá iniciativa Sotheby’s Int. Realty by měla podpořit, aby se jako neoddělitelná součást designu interiérů chápalo i kvalitní umění a aby zájemci o koupi našich nemovitostí mohli získat o současném umění bližší přehled.“

Výstavu lze navštívit po domluvě na Sothebys.cz

O společnosti Czech Republic Sotheby’s Int. Realty:

Zastoupení Sotheby’s International Realty® v České republice je součástí celosvětové stejnojmenné sítě lídra v oblasti prodeje jedinečných nemovitostí. Tým profesionálů využívá znalostí lokálního trhu, mezinárodních kontaktů a strategických partnerství pro unikátní prezentaci a prodej nemovitostí. Díky spolupráci s mezinárodními partnery je možné zprostředkovat prodej nemovitosti v souladu s konkrétním životním stylem kdekoliv na světě.

Realitní společnost Sotheby’s Int. Realty, která nese prestižní jméno aukčního domu Sotheby’s, kromě prodeje nemovitostí navazuje na nezpochybnitelný odkaz aukčního domu ve světě umění. Dává prostor uměleckým dílům, podobně jako se tomu děje ve formátu bytových galerií, kdy se expozice umělců pravidelně mění a díla jsou zasazována do živějšího kontextu, než tomu bývá v běžném galerijním provozu. Expozice je navštěvována těmi, kteří do naší kanceláře zavítají pracovně, objednají se na konkrétní termín soukromé prohlídky či pozvaní hosté během klientských soirée.